Corona sneltest in Coevorden

Zakelijk Particulier

Nieuws
31 mei 2021

Drie bedrijven vertellen waarom zij hun medewerkers hebben laten testen

Coronatestcoevorden_4.jpg

Toen de teststraat van IVM haar deuren opende, hadden we onze doelen helder; bedrijven bijstaan in de coronacrisis door onnodig ziekteverzuim te voorkomen, borgen dat processen niet stil komen te liggen en de verspreiding van het virus af te remmen. 

Omdat niet ieder bedrijf de mogelijkheden heeft om haar medewerkers thuis te laten werken en niet bij alle werkzaamheden de richtlijnen van het RIVM opgevolgd kunnen worden, is voor veel ondernemingen testen een belangrijk onderdeel geworden om hun medewerkers veilig te kunnen laten werken. 

Inmiddels zijn er ruim 4500 mensen door onze verpleegkundigen getest, zowel in onze teststraat in Coevorden als bij opdrachtgevers op locatie. Wij zijn zelf erg tevreden met hoe we ondernemers kunnen steunen, maar ook erg benieuwd naar hoe zij de dienstverlening rondom testen ervaren. Daarom laten wij in dit artikel drie bedrijven aan het woord die van onze testfaciliteiten gebruik maken; Eneco, Forbo-Novilon en VDL Wientjes Emmen. 

Besmettingen voorkomen in ploegendiensten 

Het personeel van Forbo-Novilon uit Coevorden heeft de afgelopen maanden geregeld gebruik gemaakt van de teststraat van IVM in Coevorden. Martine Scheper, HR Adviseur bij Forbo, legt uit waarom zij hun personeel laten testen; 

“Bij Forbo werken we met ploegendiensten. Vanwege de aard van de werkzaamheden is het niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren, daarom zijn we extra alert op het voorkomen van besmettingen en zo snel mogelijk ingrijpen als er toch iemand symptomen lijkt te hebben.  

Als er iemand met COVID-19 is, gaan we direct met ons Coronakernteam in gesprek om na te gaan wie allemaal in contact is geweest met deze persoon. Vervolgens laten we al deze mensen testen bij IVM, zodat we zeker weten dat we verdere verspreiding zoveel mogelijk beperken.” 

Speciaal voor de teststraat heeft IVM de website bestesneltest.nl opgericht. Via deze website kunnen particulieren en bedrijven zelf een afspraak inboeken. Als Martine Scheper maar een of twee mensen heeft die getest moeten worden, boekt ze deze zelf in via de website. Ze licht toe: 

“Bij grote groepen neem ik contact op met Wilma Louissen van IVM en dan maken we samen een planning en zorgt zij ervoor dat alles goed geregeld is. De mensen krijgen ter plekke de uitslag en kunnen zo ook weer snel aan het werk.” 

Welzijn van de medewerkers 

Net als Forbo hebben meer bedrijven te maken met ploegendiensten waarbij er extra rekening gehouden moet worden met het verkleinen van de kans op besmetting. De ploegen bij Eneco en VDL Wientjes Emmen zijn echter zo groot, dat iedereen naar de teststraat sturen onhandig is. Daarom heeft IVM bij hen op locatie tests afgenomen. 

Gertie Huitink, Manager Operations bij Eneco legt uit waarom Eneco het nodig vond om on site te gaan testen: 

“Normaal gesproken hebben we zo’n 20 man on site en is het geen probleem om ons aan alle regels te houden. Vlak na Pasen hadden we echter een onderhoudsstop ingepland, en dan komen er dagelijks zo’n 250 man extra bij. We hebben zelf een warmtebeeldcamera hangen waarmee iedereen wordt gescand voor ze het terrein opgaan, maar we wilden toch meer zekerheid hebben. 

Los van dat we de voortgang van de stop niet in gevaar wilden brengen, vinden we het bij Eneco erg belangrijk dat iedereen aan het eind van de dag weer gezond naar huis kan. Als iemand een besmetting on site oploopt, neemt hij of zij dit immers mee naar huis en kan de rest van de familie aangestoken worden. Daarom vonden we het verstandig om toch een on site teststraat in te richten, en zowel ons eigen personeel als alle contractors twee keer per week te laten testen.” 

Voor Hans Meuleman, Directeur bij VDL Wientjes Emmen, was het welzijn van zijn medewerkers ook de belangrijkste reden om op locatie te testen. Hij vertelt dat na een paar besmettingen medewerkers ongerust werden. Om deze onrust weg te nemen en verspreiding te voorkomen, besloot hij het voltallige personeel van een van zijn locaties te laten testen. 

Deze groep bestond uit 50 mensen, en logistiek was het niet handig om hen allemaal naar Coevorden te sturen, dus besloten zij net als Eneco op locatie te testen. Hans Meuleman vertelt hier het volgende over: 

“We vroegen onze bedrijfsarts hoe we testen op locatie konden organiseren, en hij verwees ons door naar IVM. We nemen daar al trainingen af, dus dat voelde vertrouwd. Ik heb Wilma Louissen gebeld en samen waren we er al vrij snel uit. Samen met onze management assistente heeft ze vervolgens een heel schema gemaakt en in een dag tijd is iedereen bij ons op locatie getest. 

Het testen zelf zorgde voor wat onrust, maar uiteindelijk vond iedereen het heel fijn dat we stappen namen om mensen zonder symptomen op te sporen en daarmee te voorkomen dat er meer collega’s ziek zouden worden. Toen in ons andere gebouw ook een aantal besmettingen waren, hebben we IVM verzocht om terug te komen en deze keer het voltallige personeel van 100 man te testen. We hebben ruimte gemaakt in de kantine en een van onze assemblagehallen, waar de verpleegkundigen van IVM vervolgens iedereen hebben getest.”  

200px-Anti-coronavirus-sign-svg.pngNaast het testen op locatie, maakt VDL ook gebruik van de teststraat in Coevorden. Hans Meuleman: 

“Het is ook een bijkomend voordeel dat IVM niet alleen op locatie test, maar ook een eigen teststraat heeft. Toen we een aantal mensen hadden die positief waren getest, hebben de collega’s van dezelfde afdeling zich gedurende 5 dagen iedere ochtend voor het werk in de teststraat bij IVM laten testen. Zo wisten we zeker dat deze collega’s negatief waren.” 

1500 man getest

Ook Eneco werkte al samen met IVM voor wij daar hun mensen mochten testen. Onze relatiemanager Jan Sok hoorde toevallig dat zij op zoek waren naar een partij die kon helpen met testen. Gertie Huitink: 

 “Toen we eruit waren dat we een on site teststraat wilden voor 270 man, bleek dit niet zo makkelijk geregeld te zijn omdat er op hetzelfde moment meerdere grote onderhoudsstops waren bij omliggende bedrijven. Gelukkig hoorde Jan Sok van IVM dat wij op zoek waren naar een on site teststraat, en gaf aan dat IVM dit al voor verschillende klanten verzorgde. Wij werken al lang samen met IVM omdat zij ons veiligheidspersoneel leveren, dus we waren erg blij met het aanbod van Jan.

Hij was ons vaste aanspreekpunt en samen met hem hebben we alles opgezet. Wij hebben zelf voor twee grote cabines gezorgd, Jan coördineerde alles met de verpleegkundigen van IVM. Bij de ingang hebben we de teststraat ingericht en we werkten met twee ploegen, zodat het oponthoud niet te lang duurde. In 4 weken tijd hebben we 8x getest, en ongeveer 1500 man zijn getest. Uiteindelijk is maar een iemand positief getest, en die is naar huis gestuurd, waardoor we meerdere besmettingen hebben kunnen voorkomen en iedereen veilig en gerust heeft kunnen werken.” 

Ook testen? 

Wilt u uw personeel ook laten testen? Op dit moment kunnen wij werknemers preventief testen met korting en medewerkers met symptomen kunnen onder voorwaarden gratis getest worden. Direct aanmelden kan via de website bestesneltest.nl, voor groepen en testen op locatie kunt u contact opnemen met Wilma Louissen via 088-1663000 of coronatest@werkveilig.nl

Terug